top of page

Ενέργειες του Συλλόγου Γονέων όσον αφορά τις αλλαγές στα Πειραματικά σχολεία


Αγαπητοί γονείς, Χριστός Ανέστη!

Επικοινωνούμε μαζί σας για να σας ενημερώσουμε σχετικά με το νέο Πολυνομοσχέδιο «Αναβάθμιση του σχολείου και άλλες διατάξεις», που έχει κατατεθεί προς δημόσια διαβούλευση, από την Υπουργό κα Κεραμέως και προτείνει ριζικές αλλαγές για το σχολείο μας, γεγονός που έχει δυσάρεστες επιπτώσεις στην εκπαίδευση των παιδιών μας.

Αρχικά σας παραθέτουμε όλο το νομοσχέδιο στο ακόλουθο link προκειμένου να το μελετήσετε και να διαπιστώσετε τις σχετικές αλλαγές.

Όπως θα δείτε στο Άρθρο 13, προτείνεται η μετατροπή σχολείων Γυμνασίου και Λυκείου του Πανεπιστημίου Πατρών σε Πρότυπα! Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα παιδιά μας που σήμερα πηγαίνουν στα Δημοτικά και στο Νηπιαγωγείο του Πανεπιστημίου Πατρών, όταν αποφοιτήσουν στην ΣΤ’ Τάξη, θα κληθούν:

1.να δώσουν εξετάσεις προκειμένου να περάσουν στο γειτονικό Γυμνάσιο ή,

2. να μπουν σε κλήρωση για το Πειραματικό Γυμνάσιο του Λάγγουρα (δεν είμαστε διασυνδεδεμένοι με αυτό) ή,

3. μοιραία να επιστρέψουν σε κάποιο Γυμνάσιο της γειτονιάς τους.

Σας θυμίζουμε ότι το σχολείο μας, βάσει του προηγούμενου νόμου Γαβρόγλου (4610/19 ), έχει αποσυνδεθεί, άδικα, από τα διπλανά Γυμνάσιο και Λύκειο, και έκτοτε ως σύλλογος βρισκόμαστε σε μια διαρκή προσπάθεια επαναφοράς της διασύνδεσης. Τα παιδιά της φετινής ΣΤ’, δε, αναμενόταν να μπουν σε νέα κλήρωση για την εισαγωγή τους στο διπλανό Γυμνάσιο, καθώς δεν υπήρξε καμία μεταβατική διάταξη που να τα βάζει απευθείας ως μας είχαν υποσχεθεί από το Υπουργείο ( με τις νέες αλλαγές , δε, πρέπει να δώσουν εξετάσεις).

Συγκεκριμένα το Δ.Σ. έχει μεταβεί τρείς φορές στη Αθήνα, για διαβούλευση με στελέχη και αρμόδιους γραμματείς του Υπουργείου Παιδείας και των άλλων συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των υπόλοιπων Πειραματικών σχολείων της χώρας, έχουμε πετύχει και επιμεληθεί πλειάδα δημοσιευμάτων, έχουμε προχωρήσει σε προσωπικές συνεντεύξεις σε τοπικά κανάλια της Δυτικής Ελλάδας, έχουμε καλέσει εγκαίρως σε εξειδικευμένη γενική συνέλευση του γονείς της ΣΤ’ τάξης για την οργάνωση και ενημέρωσή τους, έχουμε επισκεφθεί πάνω από δύο φορές όλους τους βουλευτές του Νομού μας, με στόχο να εξασφαλίζουμε την επαναφορά στην προηγούμενη κατάσταση.

Πάγιο αίτημά μας η « Επαναφορά της καθολικής διασύνδεσης σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης από το Νηπιαγωγείο έως και το Λύκειο για τα Πειραματικά σχολεία του Πανεπιστημίου Πατρών».

Το παρόν νομοσχέδιο δεν υπολογίζει σε κανένα σημείο το εν λόγω αίτημα, αντίθετα μετατρέπει το Γυμνάσιο και το Λύκειο σε Πρότυπα σχολεία, κλείνοντας οριστικά την πόρτα στα δικά μας παιδιά που μπήκαν σε κλήρωση με την ελπίδα ότι θα τύχουν πειραματικής εκπαίδευσης έως την αποφοίτησή τους από το Λύκειο.

Στο πλαίσιο αυτό, σας καλούμε ως ύστατη προσπάθεια, να μας συνδράμετε γράφοντας μαζικά, στα σχόλια που ακολουθούν κάτω από το άρθρο 13 του συγκεκριμένου νόμου.

Είναι σαφές ότι πρέπει να υπάρξουν πολλαπλές φωνές διαμαρτυρίας για το άδικο και την άνιση μεταχείριση των παιδιών μας. Μπορείτε να διαβάσετε και τα σχόλια άλλων γονέων και να λάβετε κατευθύνσεις.

Ελπίζοντας στη βοήθειά σας,

Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Πειραματικών Σχολείων Πανεπιστημίου Πατρών

bottom of page